Skoči na glavno vsebino
Select Page

V torek so se učenci 9. razredov odpravili raziskovat in spoznavat skrivnostno Avstrijsko Koroško. Prvi postanek smo opravili pred izjemno utrdbo na vzpetini imenovano grad Ostrovica. Rekli so, da je ta grad nemogoče zavzeti in da je zaščiten s štirinajstimi grajskimi vrati. Učencem naše šole je uspelo premagati vseh 14 grajskih vrat in se povzpeti na vrh same utrdbe. Dobili smo tudi odgovor na vprašanje, zakaj Marjeti Krivousti ni uspelo zasesti gradu? Ogledali smo si muzejsko zbirko ter se še posebej navduševali nad srednjeveško vojaško opremo. Bili smo navdušeni nad čudovitim razgledom ….

Potovanje smo nadaljevali po Gosposvetskem polju in spoznali, zakaj je za Slovence knežji kamen pomembnejši od Vojvodskega prestola. Oba sta nas s svojo bogato zgodovino očarala.

Sledil je mestni sprehod po Celovcu, deželnem mestu Koroške. Tudi Celovčani imajo svojega, podobno kot Ljubljančani. Pravilno ste ugotovili. Zmaja, ki ga ponosno razkazujejo na novem trgu. Vendar za razliko od ljubljanskega celovški bruha samo vodo 😊. Mesto Celovec smo dodobra raziskali. Našli smo tudi škrata po imenu Wörthersee Mandl, ki je po legendi ustvaril Vrbsko jezero, kar je bila naša naslednja točka postanka.

Ob Vrbskem jezeru smo se ustavil na Otoku, ki je bil v preteklosti središče pokristjanjevanja Slovanov.

Po doživetem dnevu smo se odpravili skozi Karavanke na slovensko stran. Pod domov nam je hitro minila, saj so nam devetošolci na avtobusu pripravili prave glasbene karaoke.

Dostopnost