Skoči na glavno vsebino
Select Page

Šolsko in državno tekmovanje v hitrem branju

 

Na OŠ Dragomelj smo letos začeli z novo interesno dejavnostjo: HITRO BRANJE. V mesecu novembru so bili urniki že zelo natrpani zato je bilo težko uskladiti ustrezen termin za izvajanje te dejavnosti. Spoznavanja tehnik hitrega branja in urjenja le teh se je udeleževalo 18 učencev od 4. – 9. razreda. Že 15. 12. 2016 smo organizirali šolsko tekmovanje, ki se ga je udeležilo 15 učencev v dveh kategorijah: otroci do 12 let in juniorji do 18 let. Dobri rezultati so najboljšim trem iz vsake starostne skupine omogočili udeležbo na državnem prvenstvu.

Udeleženci državnega tekmovanja: Manca Grčar, Nejc Drenik in Aleksander Rakun (do 12 let)
ter Luka Drenik, Kristjan Miščič in Adam Rakun (do 18 let).

 

Državno tekmovanje v hitrem branju

 

Univerzum Minerva je skupaj z OŠ III Murska Sobota, v soboto 14. januarja 2017, izvedla 3. državno tekmovanje iz hitrega branja HiBra17. Tekmovalke in tekmovalce je v družbi Sonje ČERPNJAK, ravnateljice OŠ III Murska Sobota in direktorice Univerzum Minerva mag. Vanje JUS nagovoril župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander JEVŠEK, ki je prerezal otvoritveni trak državnega prvenstva.

Na državno tekmovanje se je od prijavljenih 260 tekmovalcev iz MemoŠOL uvrstilo 66 tekmovalcev iz cele Slovenije. Hitri bralci so tekmovali v branju 3 člankov, ki so bili tematsko zelo različni in so zahtevali visoko stopnjo koncentracije. Tekmovalci so morali vse tri članke prebrati v hitrem tempu in kasneje dogovoriti na zastavljena vprašanja. Zmnožek hitrosti branja in odstotek obnove sta rangirala posamezne tekmovalce. Tekmovanje je komplementarno tekmovanju Svetovne organizacije miselnih športov, v sklopu katere potekajo svetovna prvenstva v hitremu branju in tekmovanja v pomnjenju ter državno prvenstvo v pomnjenju memoriada.

V kategoriji JUNIORJI je nova stara državna rekorderka Brina POROPAT iz Osnovne šole Tabor 1 Maribor, ki je brala s hitrostjo 3928 besed na minuto in popravila svoj lanskoletni absolutni državni rekord 1874 besed na minuto.

Letos je kar 21 tekmovalk in tekmovalcev preseglo hitrost branja nad 1000 besed na minuto. Otroci, ki so presegli mejo 1000 besed na minuto so: Raja NOVAK in Vita VIDMAJER iz OŠ Fokovci, David GODINA iz OŠ Bojana Ilicha, Jakob KRAJNC in Erazem COKAN JUS iz OŠ Tabor I Maribor, Maruša HRIBERŠEK iz OŠ Gustava Šiliha Velenje, Lamija BERISALIĆ in Špela ŽIČKAR iz OŠ Frana Roša, Zara KOLARIČ in Luka OREŠNIK iz OŠ Središče ob Dravi ter Nejc DRENIK iz OŠ Dragomelj. Juniorji, k so presegli mejo 1000 besed na minuto so Luka DRENIK in Kristijan MIŠČIČ iz OŠ Dragomelj, Gašper DIMNIK in Brina POROPAT iz OŠ Tabor I Maribor, Tim POVŠE iz OŠ Gustava Šiliha Velenje, Lara KUHAR, Amadeja ILIČ, Ana ČASHUK iz OŠ Fokovci ter Eva NOVAK in Ines KARAŽIJA iz Gimnazije Novo mesto.

»O izjemnem napredku priča podatek, da je do letos uspelo preseči prag branja 1000 besed na minuto le trem tekmovalcem. Letos jih je že 21. Verjamemo, da so odlični rezultati tekmovalcev plod skupnih naporov učiteljic mentoric, tekmovalcev ter strokovne podpore ekipe Univerzum Minerva, ki usposablja učiteljice in učitelje za treniranje hitrega branja ter pomnjenja v programu MemoryTRENER ter HiBraTRENER« je povedal mag. Peter COKAN, pobudnik projekta MemoŠOLA v sklopu katerega potekajo tekmovanja v miselnih športih.

Dostopnost