Skoči na glavno vsebino
Select Page

Evropska shema šolskega sadja in zelenjave

Shema je ukrep kmetijske politike EU, ki šolarjem zagotavlja brezplačno sadje in zelenjavo. Vključuje različne izobraževalne dejavnosti in dejavnosti za ozaveščanje o pomenu sadja in zelenjave v prehrani. Shema spodbuja zdrave prehranjevalne navade pri mladih.

Namen sheme:

Povečati nizko porabo sadja in zelenjave pri otrocih. Zmanjšati število otrok s prekomerno težo in debelostjo. Zmanjšati tveganje za nastanek bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, rak …). V šolskem letu 2022/23 bomo več razdelitev namenili zelenjavi oziroma kombinaciji sadja in zelenjave. Nekaj razdelitev pa bo tudi namenjenih mleku. Ob promocijskih in izobraževalnih aktivnostih bodo učenci ponovno izpolnjevali ankete, s katerimi bomo dobili povratno informacijo o rezultatih projekta.

Sadje in zelenjavo bomo učencem ponudili večkrat mesečno. Učencem bo na voljo po drugi šolski uri do konca pouka. Sadje in zelenjavo ter mleko bo razdeljeno v matičnih učilnicah.

Izvedli bomo različne izobraževalne in promocijske aktivnosti, v katere bomo aktivno vključili tako učence kot starše.

V mesecu novembru bomo izvedli projekt Tradicionalni slovenski zajtrk in Dan slovenske hrane. Poleg zajtrka se bodo izvajale tudi učne vsebine in vzporedne aktivnosti za vse učence. Z razdeljevanjem sadja, zelenjave oziroma mleka bomo pričeli v mesecu septembru.

Dostopnost