Skoči na glavno vsebino
Select Page

Temeljno vodilo delavnic in srečanj na krogih je bilo ZAUPANJE VASE. To je bila rdeča nit vseh naših krogov.

Dekleta so počasi, zavestno in predvsem spoštljivo gradila varen prostor ena za drugo, ki je iz srečanja v srečanje tkal nevidno vez med njimi in stkal iskrena prijateljstva in dušno podporo. Bila je radost, bil je smeh, bile so solze in bila je žalost, vsa čustva smo sprejele in vsa čustva objele. Bilo je slovo sestrice ene izmed udeleženk. Dekleta so ji stala ob strani, nudila neverjetno močno in hkrati sočutno oporo, ramo kamor je lahko vedno naslonila svoj glavo in svoje srce. Opora deklet ena drugi je nekaj neprecenljivega. Je prostor, kjer lahko vsaka izrazi sebe, v vsej svoji svetlobi in temi. Punce so lahko ena pred drugo to, kar v resnici so brez igre, brez igranja vlog. Lahko so močne in hkrati ranljive.

Skozi delavnice smo se naučile sprostiti svoje telo in svoje misli skozi vaje čuječnosti, vodene vizualizacije. Zaupanje smo gradile s pogovori, z vajami namenjenimi krepitvi zaupanja. Izpeljale smo tudi delavnico ličenja in si na ta način podarile brezplačno svetovanje. A učile smo se tudi lepote, ki prihaja iz naše notranjosti. Dekleta so polna dvomov, samokritik, nezaupanja vase in svoje sposobnosti, polne sramu. Počasi, z občutkom in zaupanjem smo si dovolile izpostaviti svojo ranljivost, svoje skrbi, stiske, dvome ter tudi svoja močna področja in želje.

Ključnega pomena za mlada dekleta je, da se poučijo o notranjem semaforju (ki ima samo dve luči; zelena pomeni JA – to je dobro zame, rdeča pomeni NE, to ni dobro zame) in kako mu zaupati. To sva skušali na zaključni delavnici izpostaviti z Ano Drevenšek, ki je bila naša gostja. Eden največjih strupov v družbi (ki ga zaznava obe z Ano) za mlada dekleta je dvom vase, iskanje potrditve zunaj- v družbenih pričakovanjih, pri drugih ljudeh, fantih, prijateljicah,…nezaupanje lastni presoji, intuiciji, mnenjem. Menstrualni cikel je tu pomemben zato, ker lahko preko njega prihajamo v stik s svojo resnico. Je pomembno orodje, preko katerega lahko preverjamo ali smo v stiku same s sabo, ali postavljamo dovolj mej, ali dovolj sledimo sebi ali gojimo radost v svojem življenju. To je res dragocene popotnica za mlada dekleta, da jim s tem ponudimo vedenje, da imajo avtoriteto nad samo, da lahko zaupajo sebi, in da so vredne.

Zapisala vodja delavnic: Daša Vukašinović Zver

Dostopnost