Skoči na glavno vsebino
Select Page

Strokovno izobraževanje »Učite se, doživljajte in ustvarjajte skozi umetnost in kulturo« / Learn, experience, create through Art and Culture – Nicosia, Ciper (september 2019)

Saša Žust, profesorica likovne umetnosti, se je v obdobju med 21. 9. in 30. 9. 2019, v sklopu projekta Erasmus+ KA1, udeležila strokovnega usposabljanja v Nikoziji, na Cipru.

Navdušena nad narodnostno raznolikostjo Cipra, je udeleženka pridobila vpogled v otoško umetnost in kulturo prepleteno z raznolikimi tujimi vplivi. Kot je dejala, se ji je ob spoznavanju tega pojavljalo vprašanje, katere izkušnje so pogojene z okoljem in katere skupne širšemu človeškemu doživljanju, ki presega narodne meje. Ta raznolik vpliv številnih kultur, ki so Cipru pustile dojemljiv pečat v umetnosti, je udeleženko navdihnil z novimi idejami za njene prihodnje učne ure in jo spodbudil k razvijanju občutka kulturne identitete in samozavedanju lastne.

Navkljub temu, da je Saša bila edina udeleženka na omenjenem tečaju, ni bila prikrajšana mednarodne izmenjave izkušenj s preostalimi udeleženci, saj je med raziskovanjem mesta spoznala še druge popotnike, s katerimi je razpravljala o vtisih Nikozije. Navsezadnje pa je iz strani organizatorja pridobila poglobljen pogovor in  izobraževanje prilagojeno njenim interesom.

Kljub stresnem začetku njene ciprske dogodivščine zaradi negotovega stanja z njenim letom in zaključka zaradi nepričakovano dolgega potovanja proti domu, je Saša naposled le varno prispela domov in danes svojo Erasmus+ izkušnjo opisuje kot izjemno bogato in polno pestrih spominov.   

Dostopnost