Skoči na glavno vsebino
Select Page

Prispevek: Ajda Ana Z., Aleksija R., Zoja S., Julija S.

KAJ POTRUBUJEJO MADAGASKARSKI IN NAVADNI ŠČURKI?
Navadne ščurke najdemo med lubjem kjer koli v naravi. Madagaskarski hrošči so 3-krat večji od naših in so eni izmed največjih na svetu, saj lahko zrastejo do 8 cm. Spuščajo sikajoči zvok. Na nogah imajo posebne blazinice, ki jim omogoča navpično plezanje, lahko plezajo tudi po steklu.

V ujetništvu jih hranimo s sadjem in zelenjavo (jabolka, hruške, korenje, solata, bučke …), mačjimi briketi in ovsenimi kosmiči. Vse vrste ščurkov so vsejede.
Ščurki potrebujejo suho in toplo okolje za bivanje, optimalna temperatura za rast in razvoj je 30 stopinj. Za njihov bivak lahko uporabimo lubje, papir, časopisni papir, terarij pa naj bo plastičen ali steklen s pokrovom. Vodo doziramo tako, da v plastični posodici navlažimo akvarijsko vato.

RAZMNOŽEVANJE NAVADNIH ŠČURKOV
Samica izleže od 12 do 50 jajčec. Takoj po izleganju so ličinke bele barve, a kmalu pričnejo požirati zrak, da zrastejo, koža pa se otrdi in potemni.
Stadij ličink traja nekaj mesecev, v tem času se levijo od 5 do 12-krat (odvisno od vrste). Madagaskarski hrošči se razmnožujejo zelo hitro, vendar nam v šoli do tega še ni uspelo priti. Ščurki so žuželke z nepopolno preobrazbo.

ZANIMIVOSTI O ŠČURKIH
Ščurki so nočne živali, podnevi pa se skrivajo pod lubjem. Večina vrst lahko leti (v šoli imamo neletečo vrsto), vendar raje hodijo. So vsejede živali, v naravi njihovo prehrano predstavlja predvsem mrhovina. Dolgo časa lahko preživijo brez hrane.
V ujetništvu lahko jedo tudi trupla poginulih primerkov svoje vrste. Že najmanjši premik, ki ga naredimo, pri ščurkih sproži refleks (npr. Madagaskarski ščurki zasikajo).
Noge ščurkov so prilagojene za premikanje po gozdnih tleh.

Obstaja vsesplošno prepričanje, da so ščurki nenavadno odporni proti radioaktivnemu sevanju in da bi bili v primeru jedrske vojne med redkimi preživelimi organizmi.

Slika 1: https://zivalipripouku.weebly.com/madagaskarski-sikajo269i-scaron269urek.html

Slika 2: foto: Ajda Ana Z.

Slika 3: foto: Ajda Ana Z.

Slika 4: foto: Ajda Ana Z.

Viri:
https://zivalipripouku.weebly.com/madagaskarski-sikajo269i-scaron269urek.html (navedeno 17. 11. 2022)

https://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%A0%C4%8Durki (navedeno 17. 11. 2022)

Dostopnost