Skoči na glavno vsebino
Select Page

Generalna skupščina je leta 6. decembra 1999 določila teden od 4.-10. oktobra kot svetovni teden vesolja. Namen dogodka je širiti znanje o vesolju in navdušiti čim večje število ljudi z raziskovanjem vesolja. Vsako leto organizacija World Space Week Association (WSWA) izbere temo naslednjega Svetovnega tedna astronomije, ki se v letošnjem letu glasi:

Raziskovanje novih svetov v vesolju

V tem tednu – vsak dan 6. in 7. šolsko uro – vabljeni VSI (učenke in učenci, starši ter zaposleni) v računalniško učilnico, kjer boste vesolje raziskovali s pomočjo simulatorja Universe Sandbox 2.

Svetovni teden vesolja

OŠ Dragomelj

Na šoli že izvajamo dejavnosti in delavnice v sklopu tedna astronomije. Pri predmetih Neobvezni izbirni predmet računalništvo (6.r) in Urejanje besedil (7.r), ki sta starostno in vsebinsko primerna za izbrano dejavnost, programiramo nalogo Mission Zero v emulatorju AstroPi. Cilji dejavnosti so:

  • seznanitev z besedilnim programiranjem v emulatorju,
  • izpisati kratko sporočilo na AstroPi ekranu,
  • odčitati temperaturo okolja preko AstroPi senzorja,
  • izrisati enostavno sliko na AstroPi ekranu.

Učenci bodo na koncu dejavnosti v skupinah sprogramirali kratko sporočilo s sliko in odčitkom temperature na Mednarodni vesoljski postaji, kjer bodo njihov program v časovnem razponu 30 sekund zagnali ter pogledali tamkajšnji astronavti. Le-ti imajo na voljo AstroPi v fizični obliki (ne emulator), ki si ga lahko ogledate na spodnjem videu.

 

Svetovni dan astronomije

Letos 29. aprila in 30. septembra pa smo praznovali svetovna dneva astronomije, ki se vsako leto določita v pomladnem in jesenskem terminu. Ob teh dnevih imajo nekatere lokalne astronomske organizacije organizirane dogodke, predstavitve in delavnice.

Dostopnost