Skoči na glavno vsebino
Select Page

Petek, 16. 11. 2018

Ob dnevu slovenske hrane bo letos, 16. 11. 2018, že osmo leto potekal projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk«, v okviru katerega učence z različnimi dejavnostmi seznanjamo o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil (pridelana v Sloveniji), pomenu kmetijstva in čebelarstva ter njunem vplivu na okolje in o pravilnem ravnanju z odpadki. Ozaveščamo jih o pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem in športnimi aktivnostmi.

Rdeča nit tega dne bo zavržena hrana. V Sloveniji letno zavržemo približno 150.000 ton hrane. S tem zavržemo tudi deset odstotkov energije, 730 milijonov kubičnih metrov vode in vsaj 370 milijonov evrov. Povprečen slovenec na leto zavrže okoli 72 kg hrane, vendar ta številka vsebuje le hrano, ki konča v zabojnikih za odpadke, ne pa tudi tiste, ki jo zlijemo v odtok ali kompostiramo. Pravzaprav povprečen slovenec zavrže do 1/3 hrane, ki jo kupi.

Ker za zdravje ni potrebna le uravnotežena, zdrava prehrana in pitje zadostnih količin vode, bomo ta dan v sodelovanju s profesionalno plesno skupino Baobab in ob zvoku žive glasbe poskrbeli tudi za gibanje in medkulturno povezovanje.

Pouk bomo pričeli s preduro – s tradicionalim slovenskim zajtrkom za vse učence šole, zato je organizirana le prva vožnja jutranjega avtobusa. V nadaljevanju bodo sledile plesne delavnice, delavnica kuhanja in medgeneracijskega povezovanja projekta Botrstvo, pri kreativnih delavnicah na temo prehrane pa nam bodo pomagali gospa Kuhla, gospod Polentnik in Zmrduh.

Od 12.00 – 12.50 bo potekalo kosilo za učence predmetne stopnje in tiste, ki niso v podaljšanem bivanju ter za učence v podaljšanem bivanju, ki bodo šli na 1. avtobus. Odhod prvega avtobusa je ob 12.50. Čas drugega odhoda avtobusa, ostaja enak.

Dostopnost