Skoči na glavno vsebino
Select Page

Mokarje in čričke uporabljamo kot hrano za plazilce, nekatere vrste ptic, nekatere žužkojede sesalce in ljudi. Ljudje mokarje uporabljamo za ribolov, kot del različnih živil (npr. energetske ploščice, posušene ali zmrznjene žuželke, proteinske mešanice) ali pa jih uživamo samostojno (ocvrte, pečene). V preteklosti so te nezahtevne žuželke gojili v enostavnih mešanicah živil (odpadnih otrobuh in ostankih), zaradi česar so bili polni maščob. Dandanes se mokarjev in čričkov, zaradi razmeroma nizkih cen v trgovinah za male živali, ne splača več gojiti doma. V šolskem vivariju predvsem čričke uporabljamo za hranjenje bradate agame.

2. OD LIČINKE DO HROŠČA (hrošč mokar)
Mokarji so ličinke mokarjevega hrošča (Tenebrio molitor) iz družine črnih hroščev (Tenebrionidae). Izraz mokar uporabljamo v pogovornem jeziku. Ličinke mokarjev so podobne ličinkam velikega črnega hrošča (Zophobas morio),le da so te večje od mokarjev. Telo odraslih hroščev velikega mokarja je temno rjave do črne barve in lahko doseže dolžino do 2 cm. Ličinke so dolge 2,5 cm ali več in so rumenkasto-bele barve. Razvojni krog velikega mokarja traja od 280 do 630 dni, odvisno od temperaturnih razmer. Običajno razvoj ličinke traja 3-4 mesece, lahko pa razvoj poteka tudi do 18 mesecev. Odrasli hrošči živijo do 3 mesece. Mokar ima nepopolno preobrazbo, saj ima v razvojnem krogu stadij bube (glej Slika 1, prva od zgoraj).

3. ČRIČKI
Črički so žuželke, ki so v daljnem sorodstvu s kobilicami. Uporablja se jih za enake prehranske izdelke kot mokarje, ne uporabljamo pa jih za ribolov. Po obliki in velikosti so zelo raznoliki. Tudi če črička ne vidimo, ga zvečer vseeno lahko slišimo. Črički imajo 3 pare členjenih nog, 1 par nog imajo obrnjen nazaj za večji odskok, kar jim je skupno s kobilicami. Na glavi imajo tipalke.

4. PREHRANA
Obe žuželki sta rastlinojedi, zato jim ponujamo mešanico suhe hrane in svežega sadja (jabolka) ali zelenjave.

PIRPRAVILA: ALEKSANDER A., TIAN V.

VIRI:
https://ds-reptiles.com/ (dostop, 5. 5. 2023)
https://ds-reptiles.com/katero-zivo-hrano-izbrati/ (dostop, 5. 5. 2023)
https://www.caszazemljo.si/trajnostno/cricki-na-kroznikih-kako-veste-ali-so-v-zivilu-ki-ste-ga-kupili.html (dostop, 5. 5. 2023)

Dostopnost