Skoči na glavno vsebino
Select Page

Čistilna akcija- OČISTIMO SLOVENIJO V ENEM DNEVU 17. 4. 2010

 

Na naši šoli smo se odločili, da pristopimo, k vse slovenski akciji OČISTIMO SLOVENIJO V ENEM DNEVU. Preko spleta smo prijavili lokacijo in pa zbiranje vrst odpadkov (razpršene odpadke, ter divja odlagališča). Povezali smo se z domžalsko občino in prostovoljko Petro Jakovec, ki je bila zadolžena za to območje. Dvakrat smo se sestali na občini, da smo se domenili o poteku akcije. Ugotavljanje lokacij divjih odlagališč v bližini prijavljenega zbirališča, prevzem materiala, odvoz smeti.

Ko smo prejeli vse podatke iz občinske strani (točke odlagališč, odvoz…) smo se na krajevni skupnosti Dragomelj-Pšata sestali gasilci, predstavniki šole, vrtca, predstavniki vasi Šentpavel, Mala Loka, Bišče, Dragomelj, Pšata. Dogovorili smo se o zbirališčih, o obveščanju zbiralne akcije ( obvestila na dom, izdelava plakatov-šola), o tem katere lokacije so v bližini naših zbirnih mest, kam bomo odlagali (v vrečke ob cesti), kdo jih bo pobiral (za vsako vas smo določili traktor in prikolico, ki bo te smeti pobirala) in kje bo zbirno mesto le teh (gasilni dom Dragomelj-Pšata). Na dan akcije smo se zjutraj zopet zbrali in preverili če imamo vsi vse podatke (telefonske številke, načrte, rokavice, vrečke…). Vodje so se odpravile na zbirna mesta. Na zbirnem mestu pred OŠ Dragomelj, sem bila vodja jaz. Pred šolo se je zbralo 160 ljudi. Razdelila sem jih v 13 skupin. Vsaka skupina je določila vodjo, ki je dobila načrt, vrečke, rokavice, telefonsko številko za morebitne dodatne informacije, pomoč… Otroci iz vrtca in njihovi starši so pobirali razpršene odpadke v okolici vrtca in šole. Tudi na drugih točkah se je zbralo kar nekaj krajanov in krajank, tako da nas je v akciji skupaj sodelovalo 300. Gasilci so imeli posebno nalogo, saj so morali očistiti ekološke otoke in avtobusno postajo (čiščenje z vodo). Z akcijo smo zaključili ob 14.00.

Vsi smo bili zelo pridni, saj smo zbrali 68 kubičnih metrov smeti. Po napornem delu so se oglasili želodčki in vsi smo odhiteli h gasilnemu domu Dragomelj-Pšata, kjer nas je čakala okusna malica. Poleg malice, pa smo bili deležni ogleda dveh specialnih gasilnih tovornjakov, ki sta se za to priložnost pripeljala iz Gasilske brigade Ljubljana. Dan smo preživeli v dobri družbi, zato se že veselimo akcije naslednje leto.

 

 

Dostopnost