Skoči na glavno vsebino
Select Page

Spoštovani učitelji,

učiteljevanje je najplemenitejše med poklici. Je prav tako najsvetejša duhovna pot k samouresničenju. Saj vsebuje negovanje nesebične ljubezni, ter obilno darovanje in delitev te ljubezni. Učitelj oblikuje prihajajoči rod v osebe s samozaupanjem, naslanjajoče se nase, v zavestne osebe. Učitelj je graditelj srečnih domov, naprednih skupnosti in miroljubnih narodov. Ne samo, da se mora učitelj opremiti z znanjem in veščino, kako sporočati in poučiti, temveč tudi z vizijo in uvidom, kako navdihovati in preobražati. 


Otroci vpijajo običaje in navade, vedenje in verovanje, ki jih vidijo pri učiteljih in starejših. Zato bi moral biti učitelj nenehen vzor za tiste ideale, ki jih želi vsaditi v otroška srca. Mora se odlikovati s skromnostjo, preprostostjo, čudenjem in častitljivostjo – tako da vzgoja obrodi plodove izvrstnih odlik. Tak učitelj lahko postane svetilnik resnice, ljubezni, in velikega spoštovanja. Otroci, ki rastejo pod njegovo modro skrbjo, bodo zasijali kot svetilka ljubezni v svojih domovih, izžarevajoči pogum, radost in upanje. Naj svetilniki nikoli ne ugasnejo. Naj svetilke svetijo z jasnim sijajem. 

Dobri učitelji + dobri učenci = dober narod. 
 

(Poslanica Sathya Sai Babe učiteljem)

UNESCO je 5. oktober kot svetovni dan učiteljev razglasil leta 1993. Dan učiteljev je priložnost, da jim izrazimo priznanje za njihovo bistveno in ključno vlogo, ki jo imajo pri izobraževanju in razvoju naše družbe. Letošnje praznovanje svetovnega dneva učiteljev bo potekalo pod geslom: »Cenimo delo učiteljic in učiteljev, izboljšajmo njihov položaj!«.

Vsem učiteljicam in učiteljem naše šole čestitam ob njihovem prazniku in jim želim veliko navdušenja in pedagoškega optimizma še naprej.

Dostopnost