Skoči na glavno vsebino
Select Page

Z dekleti 8.b razreda smo preživele čudovit vikend. Namen dvodnevnega srečanja in vseh naših sredinih srečanj je ozavestiti Kako čutim v zvezi s seboj in s tem opolnomočiti dekleta v zaupanju do svojih teles, vseh svojih občutkov ter svojih darov. Cilj je dekleta opremiti s tem, kako prepoznati in sprejeti vse oblike čustvovanj, kako komunicirati s telesom, da bo slišano ter kako proslaviti svojo izjemnost in se predati življenjskim preizkušnjam. Dekleta v sebi nosijo toliko lepega. Le prepoznati in videti je treba.

Skupaj smo preživele petek popoldan, na katerem smo gostile Ano Drevenšek, ki je dekleta popeljala skozi čudovito vizualizacijo varnega prostora. V njem so dekleta vadile svoj notranji semafor, ki služi kot orodje za prepoznavanje svojega DA in svojega NE, ko smo pred pomembnimi odločitvami. Raziskovale smo različne načine, kako čim bolj jasno začutiti ta semafor. Ob tem smo se pogovarjale, kako pomembno je, da spoznamo svojo drugačnost, da vemo, da nam lahko nekaj paše, kar drugemu ne in obratno. Spregovorile smo o introvertiranosti in ekstrovertiranosti. Ozavestile smo, kako različne potrebe imamo in različne strategije za zadovoljitev le- teh. Skozi meditacijo gibanja 4 letnih časov smo ozaveščale, kaj rabimo in kaj nam paše, da se sprejmemo v tem in da se ne silimo biti nekaj, kar nismo. Petek smo zaključile s sporočili ena drugi, kaj cenimo, kaj spoštujemo, kaj imamo rade ena pri drugi in si podarile knjižice s temi zapisi.

V soboto dopoldan smo se posvetile svojih telesom. S telesom so velikokrat povezani občutki sramu, družba je do telesa izjemno neljubeča. Telo je v funkciji objekta z namenom, dosegati določen cilj. Skozi meditacijo ljubeče navzočnosti smo se osredotočile, kakšen bi bil lahko drugačen odnos do telesa, kako bi lahko bolj spoštljivo ravnale s telesi, ozavestile smo svoje zamere/pritožbe, ki jih imamo do telesa, prepričanja iz katerih so te zamere vzniknile. Si izbrale tri zamere oz. pritožbe, si vsako posebej pogledale in se vprašale ali želimo te zamere obdržati ali jih prekiniti. V drugem delu te vaje, smo z ljubeznijo potovale po telesu in ozaveščale vsak del telesa ter na koncu napisale LJUBEZENSKO PISMO TELESU, se mu zahvalile za vse kar zmore, za kar smo mu hvaležne. Vaja je bila zelo ganljiva.

In tako smo zaključile naše dvodnevno srečanje, bolj povezane, bolj čuteče, bolj opremljene z zavedanjem kaj nas res podpira, prijaznejše do sebe in svojih teles.

Daša Vukašinović Zver, vodja delavnice

Dostopnost