Skoči na glavno vsebino
Select Page

V torek so se učenci 6. razredov odpravili raziskovat in spoznavat neprecenljivo kulturno dediščino Prekmurja. Prvi postanek smo opravili v idilični panonski vasici Lipa in si ogledali prekmursko cimprano hišo ter poslušali »pozvačinov guč«. Presenetila nas je tudi izjemno spretna gospa, ki je izpod svojih rok pričarala čudovite izdelke iz slame.

Odpravili smo se tudi na čisto pravi otok ob reki Muri. Domačini mu pravijo »otok ljubezni«. Ogledali smo si plavajoči mlin na Muri, ki je očaral vse prisotne. Učenci so spoznali, kako težaško delo so opravljali »büjraši«. Preizkusili smo tudi moč reke Mure, ki nas je na brodu nežno zapeljala iz levega na desni breg.

Želodčki so nam takrat že pošteno krulili, zato je bila naslednja postaja Veržej. Po kosilu so sledile rokodelske spretnosti učencev, ki so ustvarjali posodice iz gline. Učenci so se naužili precej »prekmurskega sonca«, zato smo se odpravili proti Dragomlju. Ob zaključku je bilo potrebno spoznati še nekaj pravih prekmurskih besed: kokout, deca, varaš, bilica, labda, korina,… Kaj pa pomenijo? Vprašajte, šestošolce, ki vam jih bodo z veseljem razložili.

Dostopnost