Skoči na glavno vsebino
Select Page

Na svetovni ravni se zavrže približno tretjina vse hrane, ki se proizvede za ljudi, kar pomeni približno 2,3 milijarde ton letno. Zavržena hrana ima nepredstavljive družbene, gospodarske in okoljske posledice, negativno pa vpliva tudi na varnost preskrbe s hrano.

OŠ Dragomelj aktivno oblikuje in sodeluje pri ekošolskem projektu Hrana ni za tjavendan. Na področju preprečevanja zavržkov hrane se projektu vsako leto pridruži 200 izobraževalnih ustanov, več kot 16 000 otrok, učencev in mladostnikov ter prek 1700 mentorjev. Tretje leto pa skupaj z mnogimi partnerji (Lidl Slovenija, Program Ekošola, Ekologi brez meja; Zveza prijateljev mladine Slovenije, TAM-TAM, LIFE IP CARE4CLIMATE, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Etra skupina z Mini tovarno)  izvajamo tudi slovenski dan brez zavržene hrane, ki ga je vlada potrdila in razglasila tudi v nacionalnem koledarju.

Osrednje poslanstvo slovenskega dneva brez zavržene hrane je družine, posameznike, podjetja in druge ustanove tako v javni kot zasebni sferi povabiti k sodelovanju in zavezništvu za manj zavržene hrane.

Vlada RS je na včerajšnji seji sprejela Sklep o razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane, ki ga bomo, kot že pretekli dve leti, obeleževali 24. aprila. Na ta dan bodo vsako leto potekale različne aktivnosti, povezane s preprečevanjem izgub hrane in odpadne hrane.

Več informacij si lahko preberete v  razlagalnem gradivu.

Hvala, ker nam pomagate širiti glas o tej pomembni tematiki.

Dostopnost