Skoči na glavno vsebino
Select Page

Plati (Xiphophorus Maculatus) spadajo med gupije in so zelo priljubljena vrsta v akvaristiki. So do 6 centimetrov velike ribe številnih barv: rdeče, rumene, modre, črne, najdemo pa tudi vmesne barvne odtenke. Za oskrbo so nezahtevni. Povprečna življenjska doba je okoli tri leta. So živorodne živali, saj kotijo žive mladice. Znano je, da samec in samica dosežeta spolno zrelost med 5. in 73. tednom starosti. Njihov naravni habitat so reke na atlantski strani Srednje Amerike.

Nekaj milimetrov velike mladice že ob rojstvu jedo suho hrano, zaradi česar je delež preživelih veliko večji, kot pri ostalih ribah. Ob normalnih pogojih samica enkrat mesečno skoti 5–20 mladic. Po navadi ne preživijo vse. Odrasle ribe v akvariju se brez težav prehranjujejo z raznoliko hrano. Kot hrana so dobrodošle tudi alge, saj so dober vir hrane tako za odrasle ribe kot mladice.

Za naselitev do 5 osebkov je priporočljivo imeti 50-litrski akvarij. Kot zasaditev se priporoča gostejše rastline, ki mladicam nudijo zavetje v zgodnjem obdobju. Priporočljiva temperatura akvarijske vode  je 20­­–27°C.

V šolskem akvariju, ki je velik 50 litrov imamo 5 platijev. En osebek je modre barve (samec), ostali so oranžni. Zasajenih imamo veliko različnih vrst sladkovodnih rastlin. Nameščen imamo notranji filter za vodo, grelec vode in sistem za zračenje.

V šolskem akvariju imamo sladkovodne rastline. Nekatere so pritrjene v dno akvarija, druge pa plavajo na površni. Vloga rastlin v akvariju je veliko več kot samo estetskost. Poleg nudenja skrivališč mladim ribam rastline razmejujejo ozemlje agresivnim ribam.

Rastline imajo tudi veliko pomembnih ekoloških vlog v naravi in v akvariju: porabljanje nitratov, zaradi česar kasneje menjamo vodo akvarija, vežejo nase težke kovine ter pesticide in oddajajo naravne algicide, kar preprečuje rast alg.

Tudi rastline potrebujejo skrb. Občasno je potrebno rastline redčiti, saj se lahko zelo razrasejo, ter odstraniti odmrle liste. Med zanimivejšimi zelenimi prebivalci našega akvarija je zelena žogica (Aegagropila Linnaei), ki je zgrajena iz nitastih alg, ki tvorijo zanimivo kroglasto obliko. Je primerna za vse vrste akvarijev in, ob šibki svetlobi in občasnemu obračanju, povsem nezahtevna za oskrbo.

Kako pa postavimo akvarij? Najprej potrebujemo ustrezno posodo, v katero namestimo podlago za rast rastlin, ki jih bomo umestili vanjo. Sledi dodajanje peska in naselitev rastlin ter morebitne druge akvarijske dekoracije (kamni, korenine). Ko nam je postavitev všeč, dodamo vodo, ki ji je potrebno preveriti nekatere parametre:  trdota, prisotnost klora, nitrati, nitriti in pH. To lahko enostavno naredimo z lističi za testiranje akvarijske vode, ki se jih kupi v trgovini. V vodo je priporočljivo dodati tudi bakterijsko kulturo (preparat se kupi v trgovini za male živali). Tako pripravljen akvarij pustimo ciklati mesec dni, lahko tudi dlje, kar povzroči vzpostavitev ravnovesja znotraj umetnega ekosistema. Naselitev živali sledi po končanem ciklanju. Šolski akvarij smo ciklali 1,5 meseca.

Pripravile: Mila Marisa M., Lucija M., Katja K., 7. B

Dostopnost