Skoči na glavno vsebino
Select Page

Hrana je potreba, užitek, hrana je stvar osebnega okusa ali kulture. V Evropi redko pomislimo na to, da je hrana tudi človekova pravica in velik svetovni problem.

Ali ste vedeli, da v Sloveniji zavržemo preko 150 tisoč ton hrane, kar pomeni, da jo vsak Slovenec letno zavrže približno 72 kilogramov?

Naš izbor hrane ima tako neposreden ali posreden vpliv na podnebje, na uporabo naravnih virov kot sta voda in zemlja, na zmožnost ljudi, da se lahko nahranijo in živijo dostojno življenje doma in po svetu.

Vendar vsa hrana nima enakega vpliva na okolje. Kakšen pozitiven ali negativen vpiv ima neka hrana na ljudi in na planet, je odvisno od naslednjih petih vidikov: kaj jemo, koliko jemo (česa), koliko hrane zavržemo, kako je bila naša hrana pridelana in kdo je imel od tega korist.

Dan Tradicionalnega slovenskega zajtrka smo zato posvetili “odgovornemu prehranjevanju”. Vsak od nas ima možnost vsaj trikrat dnevno izbrati hrano, ki spoštuje življenje nas in okoli nas. Na svetu, kjer živi 7 milijard ljudi, se nam naše osebno pozitivno dejanje lahko zdi kot kaplja v morje, vendar ni tako … 

Učenci in učenke umetniškega krožka in 7.b razreda ter njihovi mentorji Tina Hribar, Livija Horvat, Saša Žust in Luka Jurković so ustvarili film z naslovom 2x premisli.

Vabljeni k ogledu.

Dostopnost